Önkormányzati jó gyakorlatok

Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az önkormányzati szférában az innovatív részvételi gyakorlatok. Egyre több helyen indult részvételi költségvetés, közösségi gyűlés, fontosabbá vált a helyi költségvetés jobb áttekinthetősége, a közérthető kommunikáció, a helyi kezdeményezések formális keretekbe csatornázása.

Célunk, hogy ezeket a jó gyakorlatokat tudományos igénnyel feldolgozzuk, elérhetővé tegyük és bemutassuk a hazai önkormányzatoknak, ezáltal is segítve a jövőbeli alkalmazásukat, a célirányos és eredményes tanulást.

Az önkormányzati jó gyakorlatok terjesztése érdekében több önkormányzati szövetséggel tárgyalunk, eddig mindenki nyitottsággal fogata kezdeményezésünket és biztosított a támogatásáról.

A technikai platform tavasszal kerül megnyitásra, amennyiben ismersz olyan helyi önkormányzati jó gyakorlatot, amely demokratikus innovációt, azaz a helyi demokrácia gyakorlásának terén új megoldást mutat:

– a helyi polgárok kezébe új eszközt ad az önkormányzattal való kommunikációra

– új egyeztetetési formákat (lehetőleg a korábbiaknál fejlettebbeket, szélesebb körrel és több rugalmassággal) hoz létre

– páratlan széleskörű, alapos társadalmi bevonáson alapszik

– jobb hozzáférést eredményez az önkormányzati szolgáltatásokhoz

– érdemben javítja a polgárokkal való kommunikáció minőségét, dinamikáját

A tervezett jó gyakorlatok:

 -A budapesti petíciós portál –  Budapest Főváros
– A közösségi költségvetés – több település, kerület gyakorlatai
– A közösségi gyűlés Budapesten és Miskolcon
– A részvételi iroda működése és feladatai Józsefvárosban
– Az átlátható költségvetés gyakorlatai
– A közérthető fogalmazás gyakorlatai
– A polgárbarát közmeghallgatás
– Közérdekű adatok publikálása

A jó gyakorlatokat kutatás, interjúk és ezek elemzése után tesszük elérhetővé. A kutatásban és a szakmai anyagok elkészítésében partnerünk a Bibó István Szakkollégium.