Részvételi társasjáték – önkormányzati munkatársaknak

Játékos részvételfejlesztés mindenkinek!

A részvételi társasjátékot Helsinki városa fejlesztette, és az elmúlt években számos országban adaptálásra került. A város célja a játék fejlesztésével az önkormányzati munkatársak közös tudásának felszínre-hozásával azonosítja és fogalmazza meg a helyi részvétel fejlesztési lehetőségeit.

A játékot 2019-ben az eDemokrácia Műhely Egyesület Helsinki városával való együttműködésben, a Finnagorával és a Cervantes Intézettel közös eseményen mutatta be hazánkban, valamint fordította le magyar nyelvre. A magyarországi tesztjátékokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének munkatársaival játszottuk és gyűjtöttünk fontos visszajelzéseket a hazai adaptáció lehetőségeiről.

A társasjáték használatának ötlete nem győztesek vagy vesztesek létrehozásáról szól, hanem inkább egy olyan csapattalálkozó struktúrájának kialakításáról, amely új ötleteket, együttműködést és tanulást szül. A helsinki Hellon tervezőcég mintegy 100 önkormányzati dolgozóval közösen, többféle verzióját tesztelve a játéknak készítette el a játéktáblát és a játékelemeket, A játék során az önkormányzati munkatársak csapatai új módokat fedeznek fel a helyi polgári részvétel megerősítésére.

Működő innováció

A részvételi társasjáték segít átgondolni az önkormányzat munkatársainak, hogyan lehetséges a lakossággal együttműködésben jobb működést és szolgáltatásokat tervezni. A játék egyúttal elősegíti a meglévő részvételi folyamatok mélyebb megismerését és egy konkrét részvételi terv kidolgozását. A Részvételi Társasjáték egy olyan társasjáték, amelyet bárki játszhat, aki érdeklődik a település, vagy kerület működése és fejlesztése iránt.

Kinek ajánlott a játék?

A játékot elsősorban önkormányzati dolgozóknak, képviselőknek ajánljuk, akik szeretnének kipróbálni egy eredményes módszert amivel javíthatják a helyi részvétel gyakorlatát. 

A játékosok a munkatársakból és a különféle vezetőkből kerülnek ki. A workshop legjobban 3-5 játékos részvételével kivitelezhető. Ha több játékos vesz részt, akkor érdemes párokat alkotniuk

Kik a játékosok?

A játékosok a munkatársakból és a különféle vezetőkből kerülnek ki. A workshop legjobban 3-5 játékos részvételével kivitelezhető. Ha több játékos vesz részt, akkor érdemes párokat alkotniuk

Mi a facilitátorok szerepe?

A facilitátor előkészíti a workshopot, vezeti a vitát, nyomon követi a ráfordított időt és gondoskodik a dokumentációról. Ideális esetben egy játéknak két facilitátora van: míg az egyik a játékmenetre figyel, ösztönzi a játékosokat és igyekszik helyes mederben tartani a beszélgetést; a másik feladata annak biztosítása, hogy betartassa a megengedett időkorlátokat és dokumentálja a találkozót.Mennyi ideig tart egy játék?

A játék ideje elsősorban a játékosok számától függ, érdemes minimum másfél órával számolni.

Szeretnénk önkormányzatunkban kipróbálni, mi ennek az útja?

A játék, leírása és az eredeti kártyák valamint a játéktábla a facilitátori instrukciókkal letölthetők honlapunkról. Akár bátran bele is vághat bármely intézmény a használatába.  Amennyiben tapasztalt facilitátorra van szüksége,  vegye fel a kapcsolatot velünk a honlapon található űrlap segítségével.

Érdekli a játék?
Facilitátorként vállaljuk workshopok levezénylését. Mindezeken túl elérhetővé tettük a facilitátori instrukciókat, valamint a játék tábláját, azok számára, aki maguk vágnának bele a játékba. A kapcsolatfelvételhez kattintson az érdekel gombra!

Helsinkiben így megy!

Az alábbi angol nyelvű videó Helsinki városában készült és minden munkatárs számára,  aki játszani szeretne javasolt a megnézése.