A mi városunk – ötletserkentő játék közösségi költségvetéshez

A mi városunk egy olyan játék, amelynek célja, hogy segítsen az állampolgároknak ötleteket létrehozni egy város vagy városrész részvételi költségvetésének megtervezéséhez. A társasjátékot eredetileg Helsinki város számára tervezték, ahol például 4,4 millió eurót különítettek el 2019-ben arra, hogy a helyiek döntsék el, mitől lesz működőképesebb a város.  

A magyarországi tapasztalatok alapján ez a játék itthon is alkalmas arra, hogy az érdeklődők megismerjék a részvételi vagy közösségi költségvetés működését és tevékenyen hozzájárulhassanak a játék céljának teljesüléséhez – a jó ötletek generálásához. Az a tapasztalat, hogy a játék során folytatott beszélgetések és útmutató segít a résztvevőknek olyan ötletek kidolgozásában, amelyek megfelelnek a részvételi költségvetés felhívásának, illeszkednek az önkormányzat által kialakított feltételekhez. A beszélgetések segítik a résztvevőket újabb és újabb ötletek megfogalmazásában és így egymást segítve több javaslatot és jobb minőségű ötleteket tudnak kidolgozni. A játék időtartama attól is függ, hogy mennyire kreatív az összegyűlt résztvevők csapata. A beszélgetés pedig közelebb hozza a résztvevőkhöz a település aktuális témáit, problémáit és a megoldási lehetőségeket.

 

Budapesti adaptáció

A társasjáték budapesti adaptációja alkalmas arra, hogy a Budapesten kialakított részvételi költségvetéshez hozzunk létre ötleteket az egész városra illetve az egyes kerületek tervezéséhez is segítséget nyújt játékos formában. Mindemellett bármely más település saját magára szabhatja a játékot és használhatja a módszertani innovációt a helyi ötletek serkentéséhez

A BUDAPESTEN ALKALMAZOTT KÁRTYÁK

A 13.kerületi tapasztalatokról

A játék útmutatójának és kártyáinak letöltése
A játékhoz tartozó részletes útmutató, valamint a kártyák szerkeszthető változata.

Állampolgári Testület/Tanács az I. kerületben

Budapest Európában – közösségi gyűlés

Közösségi költségvetés Óbudán