KDEAEszközök

Adhocracy plus – digitális részvételi platform

Hivatkozás:
Demokörnyezet:
Forráskód hivatkozás:
Hatókör:
Támogatott hitelesítési módszerek:
Partnerszervezet:
Magyarul elérhető:
Jogi státusz:

A platformról fejlesztője

Liquid Democracy e.V. egy Berlin-i nonprofit civil szervezet. Több mint 280 önkormányzati, civil és vállalati részvételi projekthez biztosította a szoftver támogatását.

 

Mi teszi különlegessé az adhocracy+-t

1. Nincs szükség előzetes technikai ismeretekre
A platformmal könnyen beléphet a digitális demokráciába: nem igényel programozási ismereteket, nincs szükség telepítésre és frissítésekre. Szervezetként saját területet kap az adhocracy+-on, ahol azonnal elkezdheti a részvételi projekteket.

2. Részvételi modulok nagy választéka
Az adhocracy+ jelenleg tíz különböző részvételi modul széles választékát kínálja, amelyek lehetővé teszik számos típusú vitafolyamat és részvételi folyamat digitális megjelenítését.

3. Nonprofit egyesület által kifejlesztett
A Liquid Democracy nonprofit egyesületként 2009 óta foglalkozik a digitális demokrácia koncepcióinak és szoftverének fejlesztésével. Az adhocracy+-val nem profitot akarnak termelni, hanem hozzájárulni egy modern, átlátható és demokratikus kultúrához.

4. Szabad és nyílt forráskód
Az adhocracy+ használata ingyenes. Az adhocracy+ további fejlesztését és működtetését adományokból és extra szolgáltatásokból finanszírozzuk. Az adhocracy+ kódja nyílt, és ingyenesen megtekinthető, használható és szerkeszthető.

5. Adatvédelem
Nagyon komolyan veszik az adatvédelmet, és soha nem gyűjtenek vagy adjuk el az adatait reklámcélokra.

 

A platform főbb jellemzői

Komplex részvételi folyamatok lebonyolítására alkalmas

A komplex részvételi folyamatok gyakran egynél több ötletfelvetésből vagy szavazásból állnak. Komplex folyamatokat a részvételi modulok kombinálásával és események hozzáadásával határozhatók meg.

Hozzáférhetőség

Az adhocracy+ tervezése, koncepciója és fejlesztése során nagy figyelmet fordítanak az akadálymentes webes alkalmazások szabványaira, hogy a részvételi projektek a résztvevők minél szélesebb köre számára nyitottak legyenek.

Magánprojektek

Ha csak a résztvevők egy bizonyos csoportját szeretné bevonni, akkor egy részvételi projektet privátnak jelölhet, és a résztvevőket e-mail címükön keresztül meghívhatja. Ez nagyon hasznos például bizottságokban vagy szervezetekben való részvétel esetén.

Optimalizált okostelefonokra és táblagépekre

Az adhocracy+ modern webes alkalmazásként lett kifejlesztve, és reszponzív dizájn segítségével alkalmazkodik az asztali eszközökhöz, valamint az okostelefonokhoz és a táblagépekhez.

 

Az adhocracy+ moduljai

Ötletbörze
A résztvevők benyújthatják saját ötleteiket, és megvitathatják mások ötleteit.
Példák: Milyen témákat kellene megvitatni a következő csapatülésen? Milyen ötleteid vannak a játszótér témájával kapcsolatban?

Ötletbörze térképpel
A résztvevők egy kártyára írhatják saját ötleteiket, és megvitathatják mások ötleteit.
Példák: Hol kellene a kerületben szelektív hulladékgyűjtő pontokat felállítani? Hol a városban túl veszélyes a kerékpározás?

Ötlet-kihívás
Az első fázisban a résztvevők benyújthatják saját ötleteiket, és megvitathatják mások ötleteit. A második fázisban az ötleteket értékelik (pro/kontra).
Példák: Mely projekteket kellene finanszírozni a következő finanszírozási időszakban? Mit csináljunk a karácsonyi ünnepségen?

Ötletkihívás térképpel
Az első fázisban a résztvevők egy kártyára írhatják fel saját ötleteiket, és megvitathatják mások ötleteit. A második fázisban az ötleteket értékelik (pro/kontra).
Példák: Ki gondozza a legszebb fát, és ezért kapja meg a környezetvédelmi díjat? Melyik németországi fenntartható projektötletnek kellene megkapnia a közösségi díjat?

Szöveges értékelés
A résztvevők bekezdésről bekezdésre megbeszélhetnek egy előre megadott szöveget. Bekezdésenként lehet hozzászólni és megvitatni.
Példák: Mi a véleménye az új küldetésnyilatkozatra vonatkozó javaslatunkról? Mi a véleménye erről a törvényjavaslatról, jogszabálytervezetről?

Szavazás
A résztvevők válaszolhatnak nyílt és feleletválasztós kérdésekre, és kommentálhatják a szavazást.
Példák: Mennyire elégedettek a város mobilitási kínálatával? A négy kidolgozott szlogen közül melyik legyen az új?

Részvételi költségvetés-tervezés
A résztvevők egy kártyára írhatják saját javaslataikat, és megadhatják a költségvetést. A többiek ötleteit meg lehet vitatni és értékelni (pro/kontra).
Példák: Milyen projekteket kellene a városrész vagy a város számára közpénzből finanszírozni?

Interaktív esemény
A rendezvény résztvevői élőben, online tehetik fel kérdéseiket. Más résztvevők támogathatják a kérdést. Ön mint moderátor a kérdéseket támogatás és hovatartozás szerint rendezheti.
Példák: Mi az Ön kérdése a színpadon lévő előadókhoz vagy vitázókhoz?

Prioritások felállítása
A résztvevők megvitathatják és értékelhetik (mellette/ellene) az Ön által felvetett ötleteket és témákat. A résztvevők nem adhatnak hozzá ötleteket és témákat.
Példák: Mi a véleménye a forgalomtervezés négy forgatókönyvéről, és melyiket részesíti előnyben? Mi a véleménye erről a 10 vezérelvről az egyesületünk számára?

Vita modul
A résztvevők megvitathatnak egy vagy több feltett témát vagy kérdést. A vita strukturálása érdekében a válaszok kategorizálva vannak, és kereshetők, rendezhetők és szűrhetők.
Példák: Tegel repülőterét be kellene zárni? Egyesületünknek stratégiai szempontból jobban kellene összpontosítania a fiatalokra?