KDEAEszközök

Részvételi társasjáték – ötletgeneráló játék részvételi költségvetéshez

Egyéb funkciók:
Partnerszervezet:
Magyarul elérhető:

A mi városunk egy olyan játék, amelynek célja, hogy segítsen az állampolgároknak ötleteket létrehozni egy város vagy városrész részvételi költségvetésének megtervezéséhez. A társasjátékot Helsinki város számára tervezték, ahol 4,4 millió eurót különítettek el 2019-ben arra, hogy a helyiek döntsék el, mitől lesz működőképesebb a város.

A magyarországi tapasztalatok alapján ez a játék itthon is alkalmas arra, hogy az érdeklődők megismerjék a részvételi vagy közösségi költségvetés működését és tevékenyen hozzájárulhassanak a játék céljának teljesüléséhez – a jó ötletek generálásához. Tapasztalataink szerint a játék során folytatott beszélgetések és a játékhoz szükséges útmutató segít a résztvevőket olyan ötletek kidolgozásában, amelyek megfelelnek a részvételi költségvetés felhívásának, illeszkednek az önkormányzat által kialakított feltételekhez.

A beszélgetések segítik a résztvevőket újabb és újabb ötletek megfogalmazásában és így egymást segítve több javaslatot és jobb minőségű ötleteket tudnak kidolgozni. A játék időtartama attól is függ, hogy mennyire kreatív az összegyűlt résztvevők csapata. A beszélgetés pedig közelebb hozza a résztvevőkhöz a település aktuális témáit, problémáit és a megoldási lehetőségeket.

A játékhoz jól jönnek a facilitátorok, ám nélkülük is elsajátítható a módszertan.