KDEAEsettanulmányok

Ferencvárosi közösségi költségvetés

Ferencvárosban évente 10 millió Ft elköltéséről dönthetnek közvetlenül a kerületi lakosok. A kerületi keret csekély mértékére tekintettel csak 9. kerületi lakcímkártyával regisztrált felhasználók adhatnak be javaslatot és véleményezhetik azokat. Az ötletbeküldés alsó korhatára 14 év.

A kerületi közösségi költségvetést egyedülálló módon úgy törekedtek kialakítani, hogy magánszemélyeknek is esélyük legyen megvalósítani az ötletüket, ezért az ötleteket nem rangsorolják. Minden ötletet megvalósításra kerül, amit a hivatal szakirodája elfogadott és a lakosság körében is elegendő támogatást szerzett. A támogatás (szavazatok mennyisége) az ötlet költségvetésétől függ, illetve ha ugyanarra a célra a költségvetés is tervez, akkor az nem a részvételi keretből kerül megvalósításra).

Az ötletek beküldéséhez szükséges online regisztráció során személyes adatok nem kerülnek tárolásra, egyszeri regisztrálás után a polgár jelszóval tud belépni a rendszerbe.

 

Szavazat számok és az ötlet értéke

150 szavazat – 2 és 5 millió Ft között

100 szavazat – 2 millió alatti 1 millió Ft feletti

50 szavazat – 1 millió alatti 500 000 Ft feletti

25 szavazat – 500 000 Ft alatti

 

 

A folyamat 4 fő lépése:

A regisztráció – lakcímkártya fotót tölt fel a felhasználó, majd azt a hivatal egy munkatársa ellenőrzi és törli a képet.

Minden ötlet a beérkezést követően felkerül a honlapra a „Jóváhagyásra vár” szakaszba, míg az illetékes szakiroda megvizsgálja az alábbi szempontok szerint:

 

Az ötlet az állam hatáskörébe tartozik
Az ötlet a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik
Az ötlet túl szűk közösséget érintene, vagy magáncélt szolgál
Az ötlet betervezett tételként szerepel a kerület idei éves költségvetésében
Az ötlet költsége meghaladja az egy ötletre szánt maximális összeget (5 millió Ft)
Az ötlet magvalósítása technikailag nem kivitelezhető
Az ötlettel szemben reális ellenérdekeltség merült fel a lakosság részéről

 

A szakiroda módosítási javaslattal élhet, így a részben jó javaslatok sem vesznek el. Amennyiben a szakiroda zöld utat ad az ötletnek, az ötletgazdának támogatókat kell gyűjtenie a fentiek alapján. A költségvetést az ötletgazda is megbecsülheti, de a szavazatszámok megállapításához a szakiroda árajánlata mérvadó. Amint összegyűlt egy ötletre a megfelelő számú szavazat, az illetékes szakiroda megkezdi a megvalósítást. Amennyiben a megvalósítás csak később kivitelezhető, a projektre szánt összeget elkülönítésre kerül a 10 millió Ft-ból. A felhasználók a honlapon, nyomon követhetik a teljes keret állását és az összes ötlet státuszát.

 

A program népszerűsítése

A programot plakátokon, fizetett hirdetéssel, később citylightok-on hirdetik, valamint egy interaktív animáció is készült a folyamatról.

az egyik

A Főváros egyik részvételi költségvetés egyeztetésén bemutatásra került a Helsinkiből az eDemokrácia Műhely Egyesület által fordított Az Én Városom – részvételi költségvetés társasjáték, melyet Dr. Kiss Gabriella a Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszék docensének segítségével a ferencvárosi adaptációját kerületi állampolgárokkal, helyszínekkel elkészítették.

A kerületi közösségi költségvetés elindulásakor a kártyákra építve ötletgeneráló társasjáték került szervezésre, ahol 2 asztalnál folyt a közös ötletelés. A játék után helyben regisztrálásra kerültek a résztvevők, mivel helyben született is 3 ötlet. Ezek közül 2 már a „támogatókat gyűjt” szakaszban van.

A kerületi tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel a játékkal hatékonyan be tudnak vonni  kerületieket. 2023-ban  tervek szerint célcsoportonként (pl.: fiatalok- a DÖK bevonásával) szerveznek ilyen játékos alkalmakat.